Βραβεία Grammy: Καταργούνται οι μυστικές επιτροπές – Με διαφάνεια η ανάδειξη των υποψηφιοτήτων

0

Μεγάλη τομή στα Βραβεία Grammy.

Σε μια απόφαση – βόμβα, οι διαχειριστές της Ακαδημίας Ηχογράφησης ψήφισαν την Παρασκευή 30 Απριλίου την κατάργηση των επιτροπών επανεξέτασης των υποψηφιοτήτων των Βραβείων Grammy, επιτρέποντας σε όλα τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου να έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες της διοργάνωσης.

Οι διαχειριστές συνεδρίασαν μέσω Zoom και οι προτάσεις που πέρασαν από την επιτροπή βραβείων και υποψηφιοτήτων.

Σε άλλες βασικές κινήσεις, οι διαχειριστές ψήφισαν να μειωθεί τον αριθμό των κατηγοριών στις οποίες οι τα μέλη της Ακαδημίας Ηχογράφησης μπορούν να ψηφίσουν από 15 σε 10, να προστεθούν δύο κατηγορίες («Καλύτερη Παγκόσμια Μουσική Ερμηνεία» και «Καλύτερο Άλμπουμ Música Urbana») και να προστεθεί ένας μήνα στο έτος επιλεξιμότητας φέτος, το οποίο θα εκτείνεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Αυτές οι αλλαγές τίθενται σε άμεση ισχύ για τα 64α ετήσια Βραβεία Grammy που θα πραγματοποιηθούν στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Billie Eilish - Grammy Awards 2020

«Ήταν μια χρονιά πρωτοφανούς, μετασχηματιστικής αλλαγής για την Ακαδημία Ηχογράφησης και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που μπορώ να συνεχίσω το ταξίδι ανάπτυξης με αυτούς τους τελευταίους εκσυγχρονισμούς στη διαδικασία των βραβείων μας», δήλωσε ο Harvey Mason Jr., προσωρινός Πρόεδρος / Διευθύνων Σύμβουλος της Ακαδημίας Ηχογράφησης.

«Πρόκειται για μια νέα Ακαδημία, μια που οδηγείται στη δράση και έχει επιμείνει στη δέσμευσή της; να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μουσικής κοινότητας», πρόσθεσε.

Η Ruby Marchand, επικεφαλής του τομέα της Ακαδημίας Ηχογράφησης για τη μουσική βιομηχανία, ανέφερε: «Καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε μια πιο ενεργή και ζωντανή κοινότητα μελών, είμαστε σίγουροι για την εμπειρία των μελών μας που ψηφίζουν να αναγνωρίζουν την αριστεία στη μουσική κάθε χρόνο».

Η μεγαλύτερη αλλαγή στα Βραβεία Grammy είναι η κατάργηση των επιτροπών αναθεώρησης των υποψηφιοτήτων στις γενικές κατηγορίες και στις κατηγορίες των επιμέρους μουσικών ειδών. Οι γενικές κατηγορίες αφορούν το Άλμπουμ, την Ηχογράφηση και το Τραγούδι της χρονιάς και τον Καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη.

Οι υποψηφιότητες σε αυτές τις κατηγορίες θα καθορίζονται τώρα από την πλειοψηφική ψήφο των μελών της Ακαδημίας Ηχογράφησης.

Επίσης η Ακαδημία επιβεβαίωσε ότι ποσοστό άνω του 90 τοις εκατό των μελών της θα περάσει από διαδικασία επαναξιολόγησης έως το τέλος του τρέχοντος έτους για να διασφαλιστεί ότι το σώμα των ψηφοφοριών ασχολείται ενεργά με τη δημιουργία μουσικής.

Lady Gaga - Grammy Awards 2019

Το Billboard ανέφερε στις αρχές Μαρτίου ότι το εκλεκτορικό σώμα των Grammy αποφασίζει τις τελικές υποψηφιότητες μόνο σε 12 από τις 84 κατηγορίες των βραβείων, ενώ σε 59 κατηγορίες τον τελικό λόγο για τον καθορισμό των υποψηφιοτήτων έχουν οι επιτροπές επανεξέτασης.

Οι τελικές υποψηφιότητες στις υπόλοιπες 13 κατηγορίες καθορίζονται από τις λεγόμενες «χειροτεχνικές επιτροπές». Αυτές οι επιτροπές θα παραμείνουν σε ισχύ, ακόμη και με αυτές τις αλλαγές.

Η μετάβαση στις επιτροπές αναθεώρησης υποψηφιοτήτων ξεκίνησε το 1989 με τις κατηγορίες της κλασικής μουσικής και ακολούθησαν οι κατηγορίες της jazz μουσικής. Το 1995 οι επιτροπές επεκτάθηκαν στις τέσσερις γενικές κατηγορίες και τις επόμενες δεκαετίες εξαπλώθηκαν σε ακόμα περισσότερες κατηγορίες, όπως για τη rock, την dance/electronic, τη rap, τη new age και την παγκόσμια μουσική.

Ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι οι επιθετικές προσπάθειες της Ακαδημίας Ηχογράφηση για να επιτύχει την επέκταση και τη διαφοροποίηση των μελών της τα τελευταία χρόνια καθιστά την ανάγκη για την ύπαρξη επιτροπών επανεξέτασης των υποψηφιοτήτων λιγότερο πιεστική από ό,τι πριν από 25 χρόνια. Οι διαχειριστές της Ακαδημίας Ηχογράφησης φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι αυτές οι επιτροπές έχουν ξεπεράσει τη χρησιμότητά τους.

«Ως Ακαδημία, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των δημιουργών μουσικής παντού και οι φετινές αλλαγές είναι ένα έγκαιρο και θετικό βήμα προς τα εμπρός στην εξέλιξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας μας. Βασιζόμαστε στη μουσική κοινότητα για να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία και την ηγετική ικανότητά της», δήλωσε ο Bill Freimuth, επικεφαλής του τομέα των βραβείων της Ακαδημίας.

Η Ακαδημία Ηχογράφησης δέχεται προτάσεις από μέλη της μουσικής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η επιτροπή βραβείων και υποψηφιοτήτων, που αποτελείται από μέλη της Ακαδημίας από διαφορετικά είδη και υπόβαθρα, συνεδριάζει κάθε χρόνο για να εξετάσει τις προτάσεις για την ενημέρωση των κατηγοριών, των διαδικασιών και των κανονισμών επιλεξιμότητας.

Οι διαχειριστές της Ακαδημίας θα συνεδριάσουν ξανά τον Μάιο μέσω Zoom, καθώς η τακτική συνεδρίασή τους διαχωρίζεται σε δύο τμήματα λόγω του όγκου των θεμάτων για τα οποία καλούνται να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Share.