Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Juno To Jupiter» – Εμπνευσμένο από την εξερεύνηση του πλανήτη Δία

0

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου εμπνέεται από τη μη επανδρωμένη αποστολή της NASA για την εξερεύνηση του πλανήτη Δία.

Το νέο άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τίτλο «Juno To Jupiter» κυκλοφορεί από την Decca Records / Universal Musiu στις 24 Σεπτεμβρίου σε CD και ψηφιακή μορφή. Το άλμπουμ θα είναι αργότερα διαθέσιμο σε βινύλιο και limited edition box.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή αποστολή της NASA με το διαστημικό σκάφος «Juno» για την εξερεύνηση του πλανήτη Δία.

Ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με τη συμμετοχή της σταρ της όπερας Angela Gheorghiu. Επίσης, το άλμπουμ περιλαμβάνει και ήχους από την εκτόξευση του «Juno» από τη Γη, από το σκάφος και από τα διαφορετικά στάδια του ταξιδιού του «Juno» που βρίσκονται σε αρμονία με τη μουσική του μαέστρου.

Η αποστολή «Juno» είναι μία από τις πιο δύσκολες και επιστημονικά φιλόδοξες πλανητικές αποστολές της NASA, και έχει πάρει το όνομά της από την Ήρα («Jupiter» στα Ρωμαϊκά), η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν η μητέρα των Θεών και των ανθρώπων και η γυναίκα του Δία, ο οποίος ήταν ο πατέρας των Θεών και των ανθρώπων.

Για να κρύψει τις αταξίες του ο Δίας τράβηξε ένα πέπλο από σύννεφα γύρω του, ωστόσο, η Ήρα μπόρεσε να κοιτάξει ανάμεσα στα σύννεφα και να ανακαλύψει τις δραστηριότητες του συζύγου της με τις ειδικές δυνάμεις της.

Έτσι ομοίως, το διαστημόπλοιο «Juno» κοιτάζει μέσα από τα σύννεφα αποκαλύπτοντας τη δομή και την ιστορία του πλανήτη Δία και πώς έχει σχηματιστεί το ηλιακό μας σύστημα.

«Σκέφτηκα να δώσω έμφαση στα χαρακτηριστικά του Δία και της Ήρας που σύμφωνα με την ελληνική Θεογονία είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. Ένιωσα ότι έπρεπε να παρουσιάσω τον Δία μόνο με τον ήχο, καθώς οι μουσικοί νόμοι μετατρέπουν το χάος σε αρμονία, η οποία κινεί τα πάντα και την ίδια τη ζωή», εξηγεί ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως «Vangelis».

«Αντίθετα, για την Ήρα, ένιωσα την ανάγκη για μια φωνή. Η Angela Gheorghiu, αναπαριστά σε αυτή την ιστορική απεικόνιση της αποστολής στον πλανήτη Δία, την Ήρα με έναν τρόπο που κόβει την ανάσα», προσθέτει.

Τον Ιούλιο συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την είσοδο του διαστημικού σκάφους Juno στην τροχιά του Δία. To «Juno» ξεκίνησε το ταξίδι του το 2011 από το διαστημικό σταθμό του «Cape Canaveral» και έφτασε στον Δία στις 4 Ιουλίου του 2016. Λόγω της σημασίας της, η αποστολή που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου, επεκτάθηκε από τη NASA και τώρα το «Juno» θα συνεχίσει την εξερεύνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Στο άλμπουμ «Juno To Jupiter» ακούγονται οι επιστήμονες Randall Faelan (Lockheed Martin, Επικεφαλής επιχειρήσεων πραγματικού χρόνου για την εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος), Chris Leeds (Lockheed Martin, Ανώτερος μηχανικός τηλεπικοινωνιών), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, Συστήματα διαστημικών σκαφών) και Matt Johnson (Διαχειριστής αποστολής Juno, JPL/Caltech).

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική, με τη συνεχώς διευρυνόμενη φαντασία και τους καινοτόμους πειραματισμούς του, είναι αυτός που όπως κανένας άλλος έχει κάνει τον τέλειο συνδυασμό ανάμεσα στον ακουστικό και τον ηλεκτρονικό κόσμο.

Οι ενορχηστρώσεις του για αυτό το νέο άλμπουμ διευρύνουν για άλλη μια φορά τους ορίζοντες της ηλεκτρονικής μουσικής, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ αυτής και ακουστικής συμφωνικής μουσικής που κορυφώνονται σε ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα χαλαρωτικό μουσικό ταξίδι.

Η χαρακτηριστική χρήση συνθεσάιζερ, τολμηρών χάλκινων πνευστών και εκτεταμένων εγχόρδων μεταφέρουν μια αίσθηση μυστηρίου για τη ζωή πέρα ​​από το δικό μας κόσμο και τιμούν όλους αυτούς που ασχολήθηκαν και εξακολουθούν να ασχολούνται με την παρατήρηση και την εξερεύνηση των άστρων, των πλανητών και του sύμπαντος και αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόηση των μυστικών του ηλιακού μας συστήματος.

«Η μουσική μιας ταινίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αίσθηση που αποκομίζει κανείς, αυτή η ιδέα είναι σαφής σε όλους τους κινηματογραφιστές, καθώς η μουσική αγγίζει την ψυχή μας με τρόπο που ξεπερνά κατά πολύ την οπτική εμπειρία», σχολιάζει ο Δρ. Scott Bolton, κύριος ερευνητής της αποστολής «Juno».

«Αυτό συμβαίνει σε τόσες πολλές ταινίες στις οποίες έχει γράψει τη μουσική ο Βαγγέλης και ισχύει και πάλι για το “Juno To Jupiter”, το οποίο δίνει μια νέα διάσταση στη σύνδεσή μας με τη φύση και στην επιδίωξη της ανθρωπότητας να βγει έξω από τη Γη και να αγγίξει το κομμάτι του εαυτού της που είναι παρόν σε όλο το ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό», τονίζει.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άρχισε να παίζει πιάνο στην ηλικία των τεσσάρων ετών και στην ηλικία των έξι έδινε δημόσιες παραστάσεις δικών του συνθέσεων.

Το φυσικό του χάρισμα – ταλέντο προερχόταν από ένα μέρος που o ίδιος ονομάζει μνήμη, ένα κομμάτι που λέει ότι όλοι μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Από την παιδική του ηλικία, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνθέτει συνεχώς μουσική και έχει κυκλοφορήσει πάνω από σαράντα albums, πάνω από είκοσι soundtracks ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, δύο μπαλέτα, μία σύγχρονη χορευτική παράσταση, έξι θεατρικά έργα και τρεις χορωδιακές συμφωνίες.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνδέεται συχνά με θέματα επιστήμης, ιστορίας και εξερεύνησης.

Παράλληλα με τη βραβευμένη με Όσκαρ μουσική για τη ταινία «Chariots Of Fire» και τη φημισμένη μουσική του για το «Blade Runner», έχει γράψει τη χορωδιακή συμφωνία «Mythodea» για την αποστολή της NASA στον Άρη το 2001, καθώς και για ταινίες όπως οι «Ανταρκτική», «1492: Conquest of Paradise» και «Alexander». Η μουσική του έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη σειρά ντοκιμαντέρ «Cosmos: A Personal Voyage to Carl Sagan».

Η NASA έχει επίσης τιμήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με το Μετάλλιο Δημόσιας Συνεισφοράς. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Share.