Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Βαγγέλης Κορακάκης στο «Μουσικό Κουτί» – Μαζί τους η Βερόνικα Δαβάκη και ο Βασίλης Προδρόμου

0

Καλεσμένοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους αποκαλύπτουν στο «Μουσικό Κουτί» την playlist της ζωής τους μέσα από απροσδόκητες συνεντεύξεις.

Μια μεγάλη παρέα υποδέχονται ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 23:00.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νέας γενιάς συναντά τον τραγουδοποιό Βαγγέλη Κορακάκη και κάνουν τη μουσική ανατροπή της χρονιάς.

Μαζί τους η Βερόνικα Δαβάκη και ο Βασίλης Προδρόμου, ερμηνευτές από τη νεότερη γενιά, μας ταξιδεύουν στα τραγούδια των δημιουργών αλλά και στα αγαπημένα τους «Αν Είσαι Πλάι Μου», «Πρώτο Φθινόπωρο», «Μη Φοβηθείς Τη Φωτιά», «Ο Κουρασμένος Δρόμος Μου» «Πάμε Να Βρούμε Λίγη Θάλασσα».

Μια βραδιά ένωσης, παρέας, συγκίνησης, με αξέχαστα τραγούδια, κομμάτια που αγαπήθηκαν, αναμνήσεις και πολύ χιούμορ.

«Aν με ρώταγε κάποιος να πω τρεις συνθέτες που είναι της δικιάς μου γενιάς και τους θεωρώ ανώτερους μου θα έλεγα ότι ένας από αυτούς είναι ο Βαγγέλης Κορακάκης. Γράφει εκείνα τα τραγούδια που εγώ τα λέω χειροποίητα. Είναι δια χειρός Βαγγέλη αλλά τα έχει γράψει ένας Θεός από πάνω», λέει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εκφράζοντας την εκτίμηση του για τον Βαγγέλη Κορακάκη.

«Υπάρχει σεβασμός για το πρόσωπο του Δημήτρη και ευχαριστώ που με αξίωσε ο Θεός να βρεθώ μαζί του. Μέσα μου υπάρχει το έργο του και πάνω από όλα υπάρχει αγάπη για κάτι που το θεωρώ ανώτερό μου και αν μπορούσα να το προσεγγίσω, θα γινόμουν καλύτερος», είναι τα λόγια με τον οποίο ο Βαγγέλης Κορακάκης δηλώνει τον θαυμασμό του για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Την καθοριστική πρώτη συνάντηση του με τον Μάνο Χατζιδάκι περιγράφει στο «Μουσικό Κουτί» ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Γνώρισα τον Χατζιδάκι την επομένη που πέθανε η μητέρα του. Πήγα στο σπίτι του γιατί είχαμε ραντεβού και ήταν εκεί ο Ελύτης, ο Τσαρούχης, ο Κουν όρθιοι και υπήρχε μια σιωπή. Δεν κατάλαβα τι γίνεται. Δεν μου μίλαγε κανείς, μιλάγανε μεταξύ τους και εγώ περιφερόμουνα», θυμάται.

«Ξαφνικά βλέπω ένα μπαγλαμαδάκι, σκαφτό, σε περίοπτη θέση με ένα σποτάκι από πάνω. Κάνω ένα “γκραν” στις χορδές του και ακούω έναν ήχο, δεκαπλάσιο σε ένταση από αυτόν που περίμενα και βλέπω όλο αυτό το “μουσείο” το ζωντανό που ήταν εκεί, όρθιο. Γύρισαν όλοι και με κοιτάξανε πολύ αυστηρά. Κάνω μία βόλτα και κουνάω ξανά τη χορδή του μπαγλαμά, αυτή το φορά πιο σιγά και ακούω πίσω μου μια φωνή: “Μα επιτέλους κύριε ποιος είστε;”. Ήταν η χαρακτηριστική φωνή του Χατζιδάκι», περιγράφει.

Ο Βαγγέλης Κορακάκης γράφει τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών που δημιουργεί, παίζει μπουζούκι, ενώ κάποιες φορές ερμηνεύει και ο ίδιος στιγμές του.

Οι παιδικές μνήμες του αλλά και η ζωή του όλη είναι στην Καισαριανή: «Δεν έφυγα ποτέ από την Καισαριανή γιατί είναι μια συνοικία σύμβολο, μαγική και παραμένει ακόμα. Τα τραγούδια που με σημάδεψαν, πέραν αυτών του Απόστολου Καλδάρα, είναι από ένα πικαπ τα καλοκαίρια στη Νέα Μάκρη, που θυμάμαι τη φωνή της Πόλυ Πάνου να λέει “Μες Στην Πολύ Σκοτούρα Μου”. Το πρώτο τραγούδι που θυμάμαι να παίζω ήταν η “Φραγκοσυριανή”, το μεγαλύτερο τραγούδι που υπάρχει για εμένα», λέει στο «Μουσικό Κουτί».

Αγαπημένα τραγούδια αλλά και ιδιαίτερες διασκευές γνωστών τραγουδιών έρχονται από την «Μπάντα του Κουτιού».

Στο juke box ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Βαγγέλης Κορακάκης, η Βερόνικα Δαβάκη, ο Βασίλης Προδρόμου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Πορτοκάλογλου ξαναβρίσκονται «Στα Ίδια Μέρη» και τραγουδούν «Λίγα Ψίχουλα Αγάπης», «Στη Σκέψη Της Τρελής» και «Αντιλαλουνε Τα Βουνά».

Και αυτή την Τετάρτη καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, αρχίζει το «Μουσικό Κουτί».

Share.