Σπύρος Σταμούλης: Η συγκινητική εξομολόγηση για τον θάνατο του πατέρα του

0

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό 7 Ημέρες TV και τον Γιάννη Βίτσα ο Σπύρος Σταμούλης. Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Αλέξη Γραμματικό στις «Άγριες Μέλισσες» μίλησε για τις εξελίξεις της δραματικής σειράς, την καριέρα του, τον θάνατο του πατέρα του από καρκίνο πριν από πέντε χρόνια και το οδυνηρό συναίσθημα της απώλειας.

Τι έχεις αγαπήσει στον Αλέξη Γραμματικό;

Κάθε ρόλο που υποδύομαι τον ερευνώ. Προσπαθώ να βρω στοιχεία του για να τον προσεγγίσω και ταυτόχρονα να τον αγαπήσω. Στον Αλέξη ξεχώρισα την εξυπνάδα του. Παρά το ότι έχει αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις κατάφερε να τα φέρει εις πέρας και να εξυπηρετήσει τα θέλω του. Σπούδασε νομική, έγινε εισαγγελέας, πέτυχε τους στόχους του σε μία δύσκολη εποχή. Κατόρθωσε να ξεφύγει από τον εκβιασμό του Δούκα, αλλά και πέτυχε να  επιστρέψει ο πατέρας του.

Ο Αλέξης παντρεύεται την Πηνελόπη παρά την άρνηση του Δούκα και το μίσος που ουσιαστικά τρέφει απέναντι του. Να φανταστώ ότι την ίδια αντιπάθεια, εχθρότητα και αποστροφή αισθάνεται και ο ίδιος για τον πατέρα της γυναίκας του;

Ναι. Ο πρώτος είναι ξεκάθαρα γιατί έχει διαβάσει τη δικογραφία του και έχει σχηματίσει άποψη για το ποιόν του. Τον θεωρεί ένοχο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εκβιάστηκε. Δεν τον συμπαθεί. Ο μοναδικός λόγος που έρχεται σε επαφή μαζί του είναι ξεκάθαρα λόγω της Πηνελόπης γιατί πιστεύει ότι δεν πρέπει να κόψει την επικοινωνία με την οικογένειά της. Δεν είναι χαρούμενος που τον έχει πεθερό. Θέλει να τιμωρηθεί ο Δούκας! Θα τον κυνηγήσει μέχρι να το πετύχει. Πιστεύει ότι πρέπει να μπει στη φυλακή. Ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία. Δεν πρόκειται να είναι καλός μαζί του.

Η αποκαθήλωση του Δούκα έχει ξεκινήσει ήδη από τη Μυρσίνη, η οποία έχει αντιληφθεί ότι έχει σκοτώσει τον πατέρα της Ελένης με την προτροπή του Σέργιου. Ξεκινά η αντίστροφή μέτρηση για εκείνον.

Δε ξέρω αν ο Αλέξης θα επιδράσει καταλυτικά για την τελική πτώση του Δούκα. Σίγουρα όμως είναι αντίπαλος του. Είναι εχθρός του. Το έχει δηλώσει. Είναι ξεκάθαρος πώς αν του δοθεί η ευκαιρία να κλείσει το Δούκα στη φυλακή θα το πράξει. Δε θα του χαριστεί.

Αγαπά την Πηνελόπη;

Ναι.

Φοβάται για το ότι τρέφει ακόμη αισθήματα για το Μελέτη;

Σίγουρα φοβάται. Δεν είναι αδαής. Καταλαβαίνει αρκετά πράγματα. Το μοναδικό τρωτό σημείο του Αλέξη είναι πώς παρά το ότι είναι ρεαλιστής και καταλαβαίνει το τι συμβαίνει ελπίζει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση με την Πηνελόπη διαφορετικά. Έχει αντιληφθεί ότι ο Μελέτης ήταν ο έρωτας της ζωής της. Εκδηλώνει τη ζήλια του και ελπίζει ότι θα μπορέσει να την τραβήξει στη ζωή που  ονειρεύεται να κάνουν.

Έρχομαι και στην υπόλοιπη πορεία σου. Συστήθηκες στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από το σήριαλ για τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια που προβλήθηκε από την COSMOTE ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλήθεια πώς είναι το συναίσθημα του να έχεις την τύχη να υποδυθείς μία τόσο ενδιαφέρουσα ιστορική προσωπικότητα;

Αισθάνθηκα πολύ τυχερός. Με πρότεινε ο Άκης Γουρζουλίδης στον σκηνοθέτη αυτής της δουλειάς Γιώργο Γκικαπέππα.  Μέσα από τη μελέτη και την έρευνα έμαθα περισσότερα πράγματα για το πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας και εμπνεύστηκα από τη ζωή του.  Συνειδητοποίησα πόσο σπουδαία προσωπικότητα ήταν με τις αποφάσεις που πήρε έχοντας την ευθύνη να διαχειριστεί μία σειρά από πολύ σοβαρά διλλήματα.

Έρχομαι και στην προσωπική σου πορεία. Ο μπαμπάς σου ήταν ναυτικός. Έλειπε η πατρική φιγούρα στα παιδικά σου χρόνια;

Ναι. Μου έλειπε πολύ. Δεν  έβλεπα τον πατέρα μου συχνά. Απουσίαζε αρκετούς μήνες κάθε χρόνο. Αυτό με έχει επηρεάσει σίγουρα στη ζωή μου.

Σε τι επίπεδο;

Στον τρόπο που μεγάλωσα, στις επιλογές που έκανα. Για παράδειγμα έκανα μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά. Ήθελα για ένα διάστημα να μάθω τον χώρο στον οποίο εργάζονταν ο πατέρας μου. Ακόμα και σε σχέση με το ρόλο του Αλέξη που υποδύομαι νομίζω ότι έχω χρησιμοποιήσει κάποια στοιχεία αυτής της συνθήκης. Οποιοσδήποτε γιος ναυτικού, οποιοδήποτε παιδί έχει μεγαλώσει σε μία ελληνική οικογένεια που ο πατέρας ήταν ναυτικός έχει σίγουρα να διηγηθεί αρκετές ιστορίες. Εγώ επικοινωνούσα με τον πατέρα μου ελάχιστα. Έπαιρνε τηλέφωνο και μπορεί να ήταν στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήξερα ότι θα τον δω μετά από μήνες.

Ένιωθες ως παιδί μέσα σου απροστάτευτος; Αισθανόσουν ότι έλειπε το στήριγμα του σπιτιού;

Όχι γιατί υπήρχε η μητέρα μου η οποία φρόντισε να μας κάνει να νιώσουμε ασφαλείς. Μας μεγάλωσε πολύ καλά τόσο εμένα, όσο και την αδελφή μου. Δεν αισθάνθηκα αυτό το συναίσθημα. Ίσως αυτό που ήθελα ήταν να τον έχω πιο πολύ στο σπίτι. Όταν έφυγε από τη ζωή στεναχωρήθηκα γιατί δεν είχα περισσότερο χρόνο με τον πατέρα μου.

Είχες την ευκαιρία πριν φύγει από τη ζωή να του εξομολογηθείς όσα νιώθεις για εκείνον;

Ναι.

Ήταν οδυνηρό το συναίσθημα της απώλειας;

Τον πατέρα μου τον έχασα πριν από πέντε χρόνια από καρκίνο. Μου ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε καλές σχέσεις. Ήξερα πόσο μ’ αγαπούσε, τι θα ήθελε για εμένα. Ήξερε επίσης πώς ονειρεύομαι στη ζωή μου να ασχοληθώ με το θέατρο. Το είχαμε συζητήσει. Πιστεύω πώς η πορεία που έχω ακολουθήσει δε θα τον απογοήτευε.

Η εκάστοτε απώλεια είναι ένα σοκ. Πώς βρήκες τη δύναμη να το ξεπεράσεις και να πας στο επόμενο στάδιο;

Προσπάθησα να συνεχίσω τη ζωή μου. Να είμαι αξιοπρεπής και να ακολουθήσω με τις αξίες που μου έδωσε η οικογένειά μου.

Share.